Nova iniciativa per atendre familiars i persones amb trastorns mentals

Es tracta d'un projecte pilot que vol assessorar i donar eines formatives als familiars i pacients


A Catalunya nou de cada deu persones amb un trastorn mental greu, com esquizofrènia, bipolaritat i depressió major, són atesos per familiars a qui sovint els manquen els coneixements específics per tenir-ne cura. La Federació de Salut Mental Catalunya i el Departament de Salut han impulsat el projecte "Activa't per la salut mental", que posa a disposició dels malalts i els seus "cuidadors informals" formació i suport.

La iniciativa és, per ara, un projecte pilot que s'ha implementat a sis ciutats: Sabadell, Manresa, Granollers, Barcelona (Nou Barris), Girona i Lleida.  No obstant, la intenció és que s'estengui a sis municipis més i atengui a unes 3,000 persones, tant familiars com malalts.

El projecte està concebut com un circuit. Per accedir-hi els familiars o pacients s'han de dirigir a "l'Espai Situa't", un punt d'informació on, a través d'una entrevista individualitzada, els professionals els ofereixen assessorament específic i els deriven als diferents serveis: Formació i Psicoeducació per a les famílies i els malalts, Desenvolupament de l'apoderament (PROSPECT) i Grups d'Ajuda Mútua (servei de suport entre iguals).

El Departament de Salut i la Federació Salut Mental Catalunya lideren aquest projecte, juntament amb el Departament de Benestar Social i Família; i la col·laboració de les quatre diputacions i l’Ajuntament de Barcelona.

Durant la presentació de la iniciativa el passat divendres al CaixaForum, Cristina Molina, responsable del Pla director de salut mental i addiccions del Departament de Salut, va assegurar que l'objectiu és que les famílies passin a ser "agents actius" del procés d'atenció i recuperació. El president de la Federació Salut Mental Catalunya, Xavier Trabado, va mostrar-se convençut que el projecte permetrà "millorar la qualitat de vida de l’entorn familiar i els processos de recuperació de les persones amb problemes de salut mental".

1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que un de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida.

Segons les últimes dades de 2013 de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA), un 12,4% de catalans de més de 15 anys té risc de patir un trastorn mental. A Catalunya, l’any 2013 es van atendre 218.136 persones en els centres ambulatoris de la xarxa de salut mental i es van registrar 21.923 altes en la xarxa d’hospitalització psiquiàtrica, d'acord amb dades del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article